ANITINA TORTA DOMAĆICA

Avtor/ica recepta

Anita Markoja

Sestavine

Biskvit z orehi:

  • 6 beljakov
  • 12 žlic sladkorja
  • 2 žlici limoninega soka
  • 2 žlici gladke moke
  • 250g orehov

Krema:

  • 12 rumenjakov
  • 1 l mleka
  • 12 žlic sladkorja
  • 160 g koruznega škroba
  • 400g masla
  • 200g čokolade Dorina
  • 200g Domaćica keksov

Pomarančni preliv: 

  • 4 pomaranče
  • cimet 1/2 čajne žličke 
  • 2 kozarca(500ml) sladkorja
  • naribana pomarančna lupina (po okusu)

Preliv iz bele čokolade (po želji):

  • 200g bele čokolade
  • 30 ml smetane za kuhanje
  • čajna žlička masla

Dekoracija(po želji):

  • 250ml sladke smetane
  • 1 čajna žlička Nutelle
  • 1 žlica mletih Domaćica keksov
  • rezine pomaranče
  • okraski iz čokolade Dorina

Postopek

204
  1. Beljake stepemo v sneg, postopoma dodajamo sladkor in sok limone. Mešamo z mešalnikom, da dobimo čvrsti sneg oz. dokler se sladkor ne stopi. Dodamo moko in mlete orehe in vse skupaj narahlo premešamo z beljaki.
  2. Pečico segrejemo na 170C. Pripravljeno maso zlijemo v pekač(26cm) in poravnamo. Ko je pečica segreta damo peči za 15 minut.
  3. Za pripravo kreme najprej zmešamo rumenjake s sladkorjem, gustinom in malo mleka. Preostanek mleka zavremo in dodamo pripravljeno mešanico rumenjakov. Kremo kuhamo na nizki temperaturi, dokler se ne zgosti. Kremo pokrijemo s folijo in pustimo, da se ohladi. Ko je krema ohlajena, dodamo maslo sobne temperature ter spet dobro premešamo, da se vse sestavine združijo. Kremo razdelimo na dva dela ter v en del primešamo stopljeno Dorina čokolado in naribano lupino pomaranče (pri pomaranči pazimo, da naribamo samo oranžni del)
  4. Pripravimo pomarančni preliv in sicer tako: sveže pomaranče stisnemo, da dobimo sok katerega nato precedimo. Soku dodamo sladkor, cimet ter limonin sok in damo kuhati do vrenja, mešamo dokler se ves sladkor ne stopi in nato temperaturo zmanjšamo, da voda počasi izpareva in dokler ne dobimo goste zmesi – sirupa. Na koncu dodamo še naribano pomarančno lupino.
  5. Na tortno podlago damo najprej eno plast biskvita in prelijemo s pomarančnim prelivom/sirupom, dodamo nasekljane Domaćica kekse in premažemo s svetlo kremo. Pokrijemo z drugim biskvitom in zopet prelijemo s pomarančnim prelivom, nato dodamo Domaćica kekse in premažemo še s čokoladno kremo. S tem smo sestavljanje torte končali.
  6. Po želji lahko torto prelijemo še z na pari stopljeno belo čokolado(z dodatkom smetane in masla), ter okrasimo s stepeno sladko smetano (z dodatkom Nutelle), rezinami sveže pomaranče, okraski iz čokolade in keksi Domaćica
  7. Torto pustimo nekaj časa, da se ohladi in poveže ter serviramo.
  8. Dober tek