BOGATA ČOKOLADNA TORTA S PIŠKOTI DOMAĆICA

Avtor/ica recepta

Romana Bizjak

Sestavine

Biskvit:
  • 140g masla
  • 1dl rastlinskega olja
  • 1dl kave (narejene iz 1 žličke instantne kave)
  • 2 veliki jajci
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 250g sladkorja
  • 250g moke
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 50g kakava v prahu
  • ¼ žličke soli
  Krema za nadev in okras:
  • 250g rjavega sladkorja
  • 5dl polnomastnega mleka
  • 150g čokolade Dorina z piškoti
  • 2 žlički instant kave
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • ščep soli
  • 2 okrogla modela s premerom 20 cm
  • maslo za pekač

Postopek

65

Najprej pripravimo kremo, saj se mora ohladiti. Čokolado nalomimo na koščke, nato damo vse sestavine, razen vaniljeve arome in soli, v veliko kozico in počasi zavremo. Nenehno mešamo, da se čokolada stopi in da dobimo svilnato, gosto kremo. To traja približno 5 do 7 minut. Vmešamo vaniljo in ščep soli, nato kremo postrgamo v široko, plitko posodo. Posodo pokrijemo s prosojno folijo in ohladimo, nato pa jo za vsaj 3 ure postavimo v hladilnik, da se krema dobro ohladi in strdi.

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dno modelov namastimo in obložimo s papirjem za peko. Za biskvit maslo stopimo v kozici, kozico odstavimo in maslu primešamo olje, pinjenec, kavo in jajca. V veliki skledi zmešamo vse suhe sestavine. Morebitne sladkorne grudice zdrobimo s prsti. Suhim sestavinam dodamo mokre in stepamo, da dobimo gladko maso.

Maso razdelimo po dveh pripravljenih modelih in pečemo 25 do 30 minut, da biskvit naraste in je palčka, ki jo zapičimo v sredino biskvita, čista, ko jo izvlečemo. Biskvit hladimo v modelih 10 minut, nato ga prestavimo na rešetko in do konca ohladimo. Stran s papirjem naj bo spodaj.

Odstranimo papir za peko. Če sta biskvita izbočena, ju obrežemo, da bosta ravna. Z velikim nazobčenim nožem oba biskvita po sredini prerežemo v dve plasti. Najmanj lepo plast biskvita in vse odrezke v multipraktiku zmeljemo v drobtine.

En oblat biskvita položimo na pladenj za torte in ga premažemo s četrtino kreme. Na kremo položimo naslednji oblat in ga ponovno premažemo s četrtino kreme. Na vrh položimo tretji oblat biskvita. Preostalo kremo namažemo po vrhu in obodu torte ter jo zgladimo. Torto v hladilniku hladimo 15 minut, da se krema ponovno strdi.

Torto posipamo z biskvitnimi drobtinami in jo postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri. Torto postrežemo dobro ohlajeno. Jaz raje biskvit kupim. Hitreje narejeno pa tudi uspe.