BOŽANSKA ČOKOLADNA TORTA Z DOMAĆICA PIŠKOTI

Avtor/ica recepta

Hana Šinko

Sestavine

KAKAVOV BISKVIT (sestavine zadostujejo za torto premera 20cm)
  • 4 jajca
  • ščepec soli
  • 240g sladkorja
  • 20g vanilijevega sladkorja
  • 200g moke
  • 40g kakava
  • 1 pecilni prašek
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
  • 100g mleka
  • 100g olja
  • čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 žlička BAM vanilijeve paste
  ZA NAVLAŽITEV BISKVITA
  • malo mleka
  • žlica čokoladnega namaza
  KREMA IZ MLEČNE ČOKOLADE
  • 200-240g mlečne čokolade Dorina
  • 150g rastlinske kreme ali smetane
  • 3 velike žlice maskarpone sira
  • narezani Domaćica piškoti
  ČOKO-LEŠNIKOVA KREMA
  • 150g rastlinske kreme ali smetane
  • 3 velike žlice maskarpone sira
  • 2-4 žlice stopljene mlečne čokolade
  • 2 žlici grobo mletih lešnikov
  • nasekljani blanširani lešniki (po okusu)
  • narezani Domaćica lešnikovi piškoti
  ZA OBMAZ
  • 520g maskarpone sira
  • 2-4 žlice čokoladnega namaza

Postopek

518

1. KAKAVOV BISKVIT

  1. rumenjake in sladkor penasto umešamo (okoli 10 minut)
  2. beljake stepemo v sneg in jim med mešanjem dodamo ščepec soli
  3. skupaj zmešamo in presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in kakav
  4. v treh delih k sladkorju in rumenjakom umešamo suhe in mokre sestavine
  5. na koncu z lopatico nežno umešamo še sneg
  6. maso razdelimo na 3 dele ter vsak del posebej pečemo v pekaču obloženem s peki papirjem na 170C približno 15 minut
  7. pečene biskvite navlažimo z mešanico mleka in čokoladnega namaza (če prst narahlo potisnemo v biskvit se mora dvigniti nazaj- tako vemo, da je dovolj navlažen)

2. KREMA IZ MLEČNE ČOKOLADE

  1. čokolado stopimo nad paro, ter ohlajeni dodamo maskarpone sir in dobro premešamo
  2. do mehkih vrhov stepemo rastlinsko kremo ali smetano (če uporabljamo smetano, jo po okusu sladkamo, saj je rastlinska krema že sladkana)
  3. v čokoladno mešanico umešamo še stepeno rastlinsko kremo
  4. kremo razporedimo po prvi plasti navlaženega biskvita. Ob straneh damo malo več kreme, da naredimo rob. V sredino stresemo narezane Domaćica piškote ter čez položimo naslednjo plast biskvita

3. ČOKO-LEŠNIKOVA KREMA

  1. stepemo rastlinsko kremo ali smetano
  2. maskarpone sir razmešamo s stopljeno čokolado in lešniki
  3. maskarpone siru dodamo stepeno rastlinsko kremo in kremo razporedimo po drugi plasti biskvita. V sredino dodamo Domaćica lešnikove piškote in na kremo položimo še zadnjo plast biskvita. Torto damo v hladilnik za vsaj 30 minut, da se ohladi in strdi

4. ZA OBMAZ

  1. maskarpone sir zmešamo s čokoladnim namazom
  2. torto obmažemo s kremo, okrasimo in postrežemo

Pa dober tek! 🙂