BOŽIČNA FANTAZIJA

Avtor/ica recepta

Tajda Tomelj

Sestavine

Cimetov biskvit s čokolado in pom. lupino
  • 2 jajci
  • 50g sladkorja
  • 60g moke
  • 50g grobo sesekljane čokolade
  • 1 žlica cimeta
  • 1/2 vanili sladkorja
  • 2g pecilnega praška
  • 8g olja
  • cca. 1/3 pomaranče (samo lupina)
ČOKOLADNI DISK
  • 105g čokolade Dorina Domaćica temna
  • 65g sladke smetane
  • 30g masla
POMARANČNI ŽELEJČKI
  • 300ml pomarančnega soka
  • 30g sladkorja
  • 1 vanili
  • 8g želatine
PIŠKOTNA PODLAGA
  • 180g piškotov Domaćica medenjaki
  • 54g stopljenega masla
  • 27g sladkorja
  • vanili, pomarančna lupina (po okusu)
MEDENA KREMA
  • 200g grškega jogurta
  • 100g medu (lipov)
  • 220g sladke smetane
  • 4g želatine
DEKORACIJA
  • kandirane pomaranče
  • cimet v skorji
  • med
  • piškotna podlaga

Postopek

66

Cimetov biskvit s čokolado in pom. lupino:

Jajca penasto stepemo s sladkorjem, vanili sladkorjem, cimetom in pomarančno lupino. Ročno umešamo moko s pecilnim. Nato dodamo nasesekljano čokolado in olje. Maso vlijemo v obroč premera 18cm. Pečemo na 200°C cca. 15min.

Čokoladni disk:

čokolado sesekljamo, smetano pa zavremo. Smetano nato prelijemo čez čokolado, dodamo maslo in dobro premešamo.

Pomarančni želejčki:

ožamemo cca. 3 pomaranče, dodamo sladkor in vanili sladkor. Nabreknjeno želatino ožamemo, jo raztopimo in vmešamo v sok. Vlijemo v silikonske modelčke in damo za 15 min v zamrzovalnik.

Piškotna podlaga:

Domaćica (okus medenjaki) delno zmeljemo z multipraktikom. Dodamo vse ostale sestavine in zmeljemo v fino zmes. To zmes nato razporedimo v obroču premera 18 cm. Malenkost je pustimo potem za dekoracijo.

Medena krema:

V grški jogurt umešamo med in raztopljeno želatino. Na koncu dodamo stepeno sladko smetano.

Sestavljanje:

Na piškotno podlago vlijemo čokoladni disk in ga lepo razporedimo. Na vrh položimo cimetov biskvit, ki ga navlažimo z mlekom. Biskvit premažemo z malo kreme in nanjo položimo pomarančne želejčke in vmes malo medu. Prekrijemo s preostalo kremo in postavimo čez noč v hladilnik. Naslednji dan dekoriramo in postrežemo z veliko ljubezni.