CIMETOVI POLŽKI Z LEŠNIKOVO DOMAĆICO

Avtor/ica recepta

Janja Resnik

Sestavine

TESTO
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 300 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 4 žlice sladkorja
  • 150g masla
  • 600 g pirine moke
  • 400 g pšenične bele moke
  • 2 jajci
  • sol
NADEV
  • 5 žlic cimeta
  • 4 žlice sladkorja
  • 300 g masla
  • 1 zavitek Domaćice z okusom lešnika
  • mleti lešniki
PRELIV
  • 200 ml alspke smetane
  • 100 g bele čokolade
  • 85 g kremnega sira
  • 2 žlici ruma

Postopek

65

1. V posodo za mešanje presejemo moko in naredimo jamico.  Mleko in vodo zmešamo in segrejemo do mlačnega, ter vlijemo v jamico. Dodamo sladkor in kvas, premešamo in pustimo 15 minut, da se kvas aktivira.

2. Stopimo maslo in ga nekoliko ohladimo, ter dodamo v posodo. Prav tako v posodo damo jajci in sol. Gnetemo 15-20 minut. Pripravimo posodo, v kateri bo testo hajalo in jo rahlo naoljimo. Vanjo položimo testo in ga na tanko premažemo z oljem. Pokrijemo in pustimo na toplem hajati 2 uri, da se mu prostornina poveča za trikrat.

3. Vzhajano testo razdelimo na več delov in vsakega posebej razvaljamo. Premažemo s stopljenim maslom, posujemo z mešanico cimeta, saldkorja in rumovega sladkorja, ter potresemo še z zdrobljeno Domaćico in poljubno količino mletih lešnikov. Zavijemo, narežemo na 3 cm debele kose, ki jih zlagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Pri zlaganju v pekač pazimo, da imajo polžki okoli sebe nekaj cm prostora. Pokrijemo in pustimo hajati še 1 uro. Nato jih pečemo pri 200 °C toliko časa, da postanejo zlato rjave (20-25 minut).

4. Za preliv zavremo pol sladke smetane in jo prelijemo po čokoladi. Premešamo, da se čokolada stopi, ter nekoliko ohladimo. Dodamo preostanek smetane, ter kremni sir in rum. Premažemo po pečenih rolicah.