ČOKOLADNI FONDANT S POMARANČO

Avtor/ica recepta

Anja Šlibar

Sestavine

  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 170g Dorina čokolade za kuhanje
  • 110g masla
  • 60g sladkorja
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • pomarančna lupina
  • 1 žlica moke
  • kakav v prahu
  • keksi Domaćica
 

Postopek

108

1. Pripravimo modelčke: na debelo jih premažemo z maslom. Čez  modelček stresemo žlico kakava v prahu. Modelček obračamo, da kakav popolnoma prekrije njegovo notranjost. Odvečni kakav stresemo nazaj v posodo in postopek ponovimo s preostalimi modelčki.

2. Nad lonec, v katerem voda rahlo vre, postavimo posodo in v njej počasi stopimo maslo in čokolado. Odstavimo in rahlo mešamo, da zmes postane homogena. Pustimo, da se 10 minut ohlaja.

3. V skledi z metlico ali z električnim mešalnikom stepemo cela jajca in rumenjake skupaj s sladkorjem, da dobimo gosto in svetlo zmes. Moko presejemo na jajca in zmes ponovno stepemo. V jajčno zmes vlijemo stopljeno čokolado v treh delih, vmes vsakokrat stepamo, dokler ne vmešamo vse čokolade, da dobimo homogeno in rahlo testo. Za pomarančno-čokoladno različico dodamo nastrgano lupinico ene pomaranče, po želji pa še malo pomarančnega likerja.

4. Testo prelijemo v vrč in ga enakomerno porazdelimo v modelčke. Za najmanj 20 minut jih postavimo v hladilnik, lahko pa v hladilniku čakajo tudi do naslednjega večera.

5. Pečico segrejemo na 200 °C. Fondante razporedimo po pekaču in pečemo 10 do 12 minut, da na vrhu nastane skorja in začno fondanti odstopati od modelčkov. Fondante vzamemo iz pečice in pustimo, da eno minuto počivajo, preden jih prevrnemo.

6. Fondante zrahljamo tako, da dno počasi premikamo, da fondanti odstopijo od sten in se odlepijo. Vsakega posebej previdno prevrnemo na dlan, da se prepričamo, da je odstopil in ga nato postrežemo z Domaćica keksi in s pomarančo, po želji.