DOMAČI DOMAĆICA ŠTRUKLJI

Avtor/ica recepta

Andrej Gorišek

Sestavine

Za vlečeno testo potrebujemo:
  • 250g moke TIP 500,
  • Ščepec soli,
  • 1 jajce (50g),
  • 1,5 dcl tople vode,
  • 2 dag olja in
  • olje za premaz.
Za pripravo domaćica nadeva s skuto potrebujemo:
  • 200g ne pasirane skute,
  • 1 zavitek vaniijevega sladkorja,
  • 1 jajce(50g),
  • cimet,
  • limonina lupinica,
  • 150g domaćica piškotov in
  • kristalni sladkor( dodamo ga po okusu)
 

Postopek

77

Postopek priprave vlečenega testa:

  • Moko presejemo v skledo in ji dodamo sol,
  • Nato v moko vlijemo vodo in dve žlici belega kisa, ter na koncu dodamo še jajce in olje,
  • vse skupaj zgnetemo v testo, ga dobro premažemo z oljem, na dotik pokrijemo z živilsko folijo, ter za cca. 30 minit postavimo na hladno v hladilnik.
  • Po pretečenem času na mizo položimo kuhinjsko krpo, jo pomokamo in testo razvaljamo s pomočjo valjarja, nato pa testo razvlečemo še na roke in pazimo, da ga ne raztrgamo.
  • Ko je testo pripravljeno, ga samo še namažemo z nadevom (postopek je opisan spodaj), lepo zavijemo s pomočjo kuhinjske krpe ali pa brez in pripravimo na kuhanje.

 

Postopek priprave nadeva:

  • Skuto damo v večjo posodo in vanjo vmešamo naslednje sestavine:
  • kristalni sladkor,
  • cimet,
  • vanilin sladkor,
  • jajce,
  • limonino lupinico
  • Domaćica piškote.
  • vse skupaj zmešamo, da dobimo homogeno zmes, katero samo na tanko oziroma po okusu, namažemo na vlečeno testo.

 

Kuhanje štrukljev

  • Štruklje razrežemo na poljubno velike, jih zavijemo v živilsko ali alu-folijo in nepropustno zapremo. Postavimo v vrelo vodo ter kuhamo približno 20 minut, oziroma dokler ne priplavajo na vrh.
  • S pomočjo kuhalnice jih vzamemo iz vode, ter še preden jih narežemo malce počakamo.
  • Štruklje narežemo na poljubno velikost in jih dekoriramo po svoji želji.

 

PA DOBER TEK:)