DOMAĆICA BAKLAVĆICA

Avtor/ica recepta

Vanja Potočnik

Sestavine

  • 1 x škatla Domaćica lešnik
  • 1x škatla Domaćica pomaranča
  • 1x Čokolada Dorina jedilna
  • 200g mleti lešniki
  • 2dcl svež pomarančni sok
  • 1 žlica pomarančne lupinice
  • 3 žlice medu
  • 2dcl vode
  • 200g masla
  • 100g sladkorja
  • 1kg vlečenega testa

Postopek

67

Na stran damo vsaj 15 piškotov za končno dekoracijo. Pečico segrejemo na 180°C.

Ostale piškote zdrobimo in jim dodamo 200g mletih lešnikov. Z nekaj masla premažemo celoten pekač in vanj zložimo 8 slojev vlečenega testa, ki ga vmes po obeh straneh namažemo z maslom. Če je maslo stopljeno gre veliko lažje. V posebni posodi stopimo čokolado.

V vreli vodi raztopimo sladkor in med ter dodamo pomarančni sok. Rahlo naj vre 3 minute, potem vmešamo še pomarančno lupinico. Rahlo pustimo vreti še 3 minute. Preliv se mora čisto ohladiti.

Testo enakomerno pretresemo s polovico mletih piškotov in lešnikov in prekrijemo s tremi plastmi vlečenega testa, ki jih prav tako premažemo z maslom po obeh straneh. Na zadnjo plast testa prelijemo stopljeno čokolado in nanjo prestresemo še drugo polovico mletih piškotov in lešnikov. Na vrh zopet naložimo 8 plasti vlečenega, namaščenega testa.

Kar smo zložili v pekač sedaj narežemo na približno enako velike kose. Navadno baklavo narežemo na trikotnike – tudi prav takšno obliko najdemo pri Domaćica piškotih. Ko razrežemo postavimo v ogreto pečico in pečemo 40min.

Po 40min vzamemo iz pečice in prelijemo s prelivom (voda, med, slakdor, pomaranča, pomarančna lupinica). Prelito sladico nato okrasimo s piškoti, ki smo jih na začetku dali na stran.

Sladica se mora pred postrežbo popolnoma ohladiti.