DOMAĆICA CHEESECAKE S ČOKOLADNIM GANACHEM

Avtor/ica recepta

Katarina Štucl

Sestavine

Pripomočki:

  • okrogli pekač premera 25 cm
  • dresina vrečka
  • nastavek za dresiranje
  • acetatna folija (neobvezno)
  • zobotrebec

Piškotna osnova:

  • 275g zdrobljenih Domaćica piškotov (extra choco)
  • 100g masla
  • 1 ščep soli

Mascarpone krema:

  • 800g mascarpone sira
  • 150g sladkorja v prahu
  • 200g kisle smetane
  • 200ml sladke smetane za stepanje
  • 120g zdrobljenih Domaćica piškotov
  • 3 čajne žlice vanilijeve paste

Piškotna plast (neobvezno):

  • 150g domaćica piškotov 

Čokoladna krema:

  • 200g bele čokolade
  • 80ml sladke smetane za stepanje
  • 30g temne čokolade Dorina
  • 30ml sladke smetane za stepanje

Krašenje:

  • 10 Domaćica piškotov
  • Čokoladne mrvice
  • 150ml sladke smetane za stepanje
  • 20g sladkorja v prahu

Postopek

36430

Piškotna osnova

S pomočjo sekljalnika Domaćica piškote na drobno zdrobimo in jim dodamo ščep soli. Maslo stopimo in ga z ročnim mešalnikom vmešamo piškotom, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Pripravimo si pekač premera 25 cm. Pripravljeno maso s pomočjo žlice ali drugega pripomočka enakomerno razporedimo ob dno pekača. Pekač za nekaj minut postavimo v hladilnik, da pečica doseže 180 stopinj, nato pečemo približno 10 minut in vzamemo pekač iz pečice.

Krema:

Ob notranjost pekača zalepimo acetatno folijo (neobvezno, ampak s tem preprečimo, da bi se krema zlepila ob pekač). S pomočjo ročnega mešalnika nežno vmešamo mascarpone, kislo smetano, sladkor v prahu in vanilijevo pasto. Mešamo toliko časa, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Sladko smetano za stepanje vlijemo v ločeno posodo. Začnemo stepati pri nizki hitrosti, nato pa hitrost povečamo na srednje-visoko, dokler se zmes ne zgosti. V mešanico kremnega sira dodamo stepeno smetano in jo nežno vmešamo. Na koncu vmešamo še grobo zmlete Domaćica piškote, po želji po kremi razporedimo še plast domaćica piškotov in pekač postavimo v hladilnik za eno uro. 

Čokoladna krema:

Priprave ganacha se lotimo dvakrat, in sicer enkrat z belo in drugič s temno čokolado. Z nožem sesekljamo čokolado. Sladko smetano počasi segrevamo na srednjem ognju do vretja. Smetano odstavimo in prelijemo čez nasekljano čokolado. Počakamo 1-2 minuti, nato začnemo mešati, dokler se sestavine med seboj ne povežejo in zmes ne nastane popolnoma gladka. Na ohlajeno torto enakomerno razporedimo ganache iz bele čokolade, nato dodamo žličke temne čokolade in s pomočjo zobotrebca kreiramo vzorce poljubnih oblik. Postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se ganache strdi.

Okrasitev:

Sladko smetano stepemo in ji, nekje na prvi tretjini stepanja, dodamo sladkor v prahu. Smetano damo v dresirno vrečko. S poljubnim nastavkom za dresiranje okrasimo tortni rob, okrasimo tudi s celimi Domaćica piškoti. Na koncu posujemo še s čokoladnimi mrvicami in postrežemo.