DOMAĆICA KROFKI

Avtor/ica recepta

Manja Pergar

Sestavine

Kvašeno testo

(za 14 krofkov)

450g moke

70g kakava v prahu

7g soli

7g instant kvasa

120g sladkorja

200g mleka

2 jajci

100g masla

 

Vanilijeva krema

500g mleka

6 rumenjakov

40g sladkorja

1 strok vanilije

40g koruznega škroba

20g masla

300g sladke smetane

Piškotna krema

250g mleka

3 rumenjaki

20g sladkorja

1 vrečka vanili sladkorja

20g koruznega škroba

10g masla

80g mlečne čokolade Dorina

150g mletih Domaćica piškotov (original)

150g sladke smetane

Posip

Mleti Domaćica piškoti (original)

Nekaj žlic sladkorja

Dekoracija

Domaćica piškoti (original)

Postopek

31477

Kvašeno testo do 3. koraka, vanilijevo in piškotno kremo pripravimo 1 dan prej.

 

Vanilijeva krema

V večjem loncu zavremo mleko kateremu smo dodali semena iz vanilijevega stroka in tudi celoten prerezan vanilijev strok ki je ostal. V drugi posodi penasto vmešamo rumenjake s sladkorjem in jim primešamo še koruzni škrob. Vroče mleko kateremu smo odstranili vanilijev strok, med hitrim mešanjem počasi prilivamo k rumenjakom. Nato mešanico prelijemo nazaj v lonec in kuhamo na srednji temperaturi, vmes pa konstantno mešamo z metlico. Ko se krema zgosti jo kuhamo še približno 2min in nato odstavimo. Dodamo maslo, dobro premešamo in prelijemo v posodo za shranjevanje. Stično pokrijemo z živilsko folijo in pustimo da se ohladi. Ko je krema ohlajena jo dobro premešamo z metlico ali ročnim mešalnikom, da spet postane gladka in ji primešamo stepeno sladko smetano. Stično pokrijemo z živilsko folijo in shranimo do naslednjega dne.

 

Piškotna krema

Piškotno kremo pripravimo na enak način kot vanilijevo, le da namesto vanilijevega stroka uporabimo vanilijev sladkor. Ko je krema kuhana vanjo poleg masla vmešamo tudi Dorina čokolado in mlete Domaćica piškote. Kremo stično pokrijemo z živilsko folijo in pustimo da se ohladi. Ko je ohlajena, vanjo vmešamo tekočo sladko smetano in krema je pripravljena. Stično pokrijemo z živilsko folijo in shranimo do naslednjega dne.

 

Kvašeno testo

1. V kozici združimo mleko in sladkor ter pogrejemo. Mleko naj bo toplo, nikakor pa ne vroče. Odstavimo, dodamo instant kvas in pustimo da se kvas aktivira (cca 10min).

 

2. V mešalni posodi združimo moko, kakav in sol. Premešamo z nastavkom za kvašemo testo (kavelj). Med počasnim mešanjem prilijemo mešanico mleka in dodamo jajca. Pustimo da se testo gnete dokler ni vpita vsa tekočina, ni več ostankov moke in nastane velika kepa testa. Na tej točki dodamo maslo in pustimo da se testo gnete dokler ne odstopi od stranic posode (približno 20-25min). Celoten postopek lahko naredimo tudi ročno, le da bo potrebnega nekaj več truda in časa.

 

3. Testo prestavimo v naoljeno posodo, stično pokrijemo z živilsko folijo, neprodušno zapremo s pokrovom in postavimo v hladilnik za vsaj 8h oz. čez noč. Če nimamo posode katere pokrov dobro tesni, lahko celotno posodo povijemo z živilsko folijo, saj bo drugače testo med vzhajanjem odprlo pokrov in se osušilo.

 

4. Naslednji dan iz testa oblikujemo kroglice po 70g in jih polagamo v pekač s peki papirjem ki smo ga pomokali. Med kroglicami naj bo nekaj cm prostora saj bodo vzhajale. Pekač pokrijemo z živilsko folijo in pustimo da testo ponovno vzhaja 1,5 – 3 ure (odvisno od toplote prostora). Testo je pravilno vzhajano ko se s prstom dotaknemo kroglice in v njej ostane vdolbinica.

 

5. Ko so kroglice vzhajane, segrejemo olje na 175C (pomagamo si s kuhinjskim termometrom). Krofke cvremo na vsaki strani 3min.

 

6. Počakamo da se krofki ohladijo in z nožem na sredini naredimo vdolbinico. Krofke povaljamo v posipu iz mletih piškotov in sladkorja. Bogato jih napolnimo z vanilijevo kremo in na vrh nabrizgamo piškotno kremo. Okrasimo jih z Domaćica piškoti in čim prej postrežemo.