DOMAĆICA S’MORESI

Avtor/ica recepta

Marina Kokalj

Sestavine

Beljakova masa:
  • 3 listi želatine (5g)
  • 160g beljakov
  • 160g belega sladkorja
  • ščepec pecilnega praška
  • 3 kapljice vanilijeve esence
Medeno satje (honeycomb):
  • 300g sladkorja
  • 80g medu
  • 50ml vode
  • 1 žlica sode bikarbone

Postopek

81

Medeno satje:

1. Globok pekač obložimo s peki papirjem.

2. Med, sladkor in vodo v kozici z debelim dnom na majhnem ognju med nenehnim mešanjem zavremo. Nato temperaturo znižamo na 150° C.

3. Kozico odstavimo in dodamo sodo bikarbono. Medtem močno mešamo z metlico približno 30 sekund. Zmes bo začela naraščati, nato jo takoj vlijemo v pekač ter pustimo zmes pri miru dokler se ne strdi.

4. Strjeno satje nalomimo na manjše koščke in ga uporabimo za posip.

 

Beljakova masa:

5. V hladni vodi namočimo liste želatine za približno 5-10 minut.

6.  V večji skledi nad vrelo vodo z metlico stepamo beljake in sladkor. Sladkor se mora popolnoma raztopiti, masa pa mora doseči 65°C.

7. Skledo odstavimo z vrele vode in dodamo ožete lističe želatine in pecilni prašek. Z električnim mešalnikom stepamo približno 10 minut oziroma toliko, da se začnejo delati vrhovi, masa pa se ohladi. Dodamo še vaniljevo esenco ter dobro zmešamo.

8. Piškote Domačica razporedimo po delovni površini. V dresurno vrečko z nastavkom napolnimo beljakovo maso in nabrizgamo na piškote. Potresemo z zdrobljenimi piškoti in medenim satjem. Pustimo 1 uro da se rahlo posušijo.

Najboljši so postreženi ob domačem ognju.