DOMAĆIČINA SIMFONIJA OKUSOV S KORNETKI

Avtor/ica recepta

Rebeka Viktorija Pfeifer

Sestavine

Kornetki:
  • 5 žlic belega namaza (linolada)
  • Kornetki
  • Domaćica piškoti
  • 100g bele čokolade
  • Jedila oranžna barva (po izbiri)
Biskvit svetli:
  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • 100 ml olja (rastlinskega)
  • Naribana lupinica limone
  • Malo vanilijeve paste
  • 130g moke
  • 5g sode bikarbone
  • 90 ml mleka
  • Ščep soli
Lončki:
  • 200g bele čokolade
  • 100ml sladke smetane
  • Domaćica keksi (pomaranča)
  • Jedila oranžna barva (po izbiri)
Biskvit temni:
  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • 100 ml olja (rastlinskega)
  • Malo vanilijeve paste
  • 120g moke
  • 15g kakava
  • 5g sode bikarbone
  • 90 ml mleka
  • Ščep soli
Pomarančna krema
  • 300 ml pomarančnega soka (približno 4 pomaranče)
  • 150 ml vode
  • 90 g masla
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja (8 g)
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 1 čajna žlica kurkume
  • 30 g jedilnega koruznega škroba
  • 2 rumenjaka

Postopek

81

Kornetki:

Najprej speci sveli biskvit (glej spodaj). Svetel biskvit nadrobiš v posodo in ji dodaš 5 žlic belega namaza (linolada). Dodaš pest zdrobljenih Domaćica keksov. Belo čokolado stopiš v mikrovalovki in ji dodaš par kapljic oranžne jedilne barve. Kornetke z notranje strani obliješ s čokoladoin jih postaviš v stojalo (če ga imaš). Biskvitno maso oblikuješ v kroglice v obliki stožcev, da po obliki sedejo v kornetke (25g mase) in ga dodaš v kornetek. Kornetke daš za pol ure v hladilnik, da se masa lepo strdi. Nato jih vzameš s hladilnika in jih z glavo navzdol pomočiš v čokolado in okrasiš z Domaćica keksi in jih še enkrat daš v hladilnik.

Biskvit svetli:

Zmešaš jajca in sladkor. Stepaš približno 5 minut, da se masa podvoji in rata svetla. Počasi prilij olje, vanilijevo pasto in limonino lupinico, da se premeša. V ločeni posodi zmešaj moko in sodo bikarbono. Mešanico presej v ostalo zmes in na srednji stopnji mešaj približno 1-2 minuti, da se sestavine med seboj premešajo. Maso vlij v pekač in peci 45-50 min na 165°C. Ko vzameš biskvit iz pečice, naj se ohlaja 2 minuti v pekaču, nato ga vzemi iz pekača in položi na rešetko za ohlajanje, da se ohladi iz vseh strani enakomerno.

 

Lončki:

Najprej speci temni biskvit (glej spodaj). Nato naredi pomarančno kremo (glej spodaj). Belo čokolado in sladko smetano stopi v mikrovalovki in ji dodaj nekaj jedilne oranžne barve.

Biskvit temni:

Zmešaš jajca in sladkor. Stepaš približno 5 minut, da se masa podvoji in rata svetla. Počasi prilij olje, vanilijevo pasto in limonino lupinico, da se premeša. V ločeni posodi zmešaj moko, kakav in sodo bikarbono. Mešanico presej v ostalo zmes in na srednji stopnji mešaj približno 1-2 minuti, da se sestavine med seboj premešajo. Maso vlij v pekač in peci 45-50 min na 165°C. Ko vzameš biskvit iz pečice, naj se ohlaja 2 minuti v pekaču, nato ga vzemi iz pekača in položi na rešetko za ohlajanje, da se ohladi iz vseh strani enakomerno.

Pomarančna krema

Pomarančni sok in vodo nalijemo v kozico. Dodamo maslo, vanilijev in kristalni sladkor. Zavremo. V posodici zmešamo jedilni koruzni škrob s par žlicami hladne vode. Dodamo rumenjaka in kurkumo. Dobro premešamo. Pripravljeno zmes vlijemo v vrelo tekočino. Ob stalnem mešanju kuhamo 3 minute. Kuhano pomarančno kremo prelijemo v keramično posodo. Pokrijemo s kosom folije za živila, da se ne naredi “skorja”. Ko se krema na pol ohladi jo postavimo v hladilnik za dve uri.

 

Sestavljanje lončkov:

Vzemi visok steklen kozarec. Nato po plasteh dodaj: najprej pomarančna krema, sledi nadrobljen temni biskvit, oranžna čokolada, in zdrobljeni Domaćica keksi. Vse štiri sloje še enkrat ponovi. Sladico nato okrasi z Domaćica piškoti.

 

Nato lončke in kornetkepostavi na krožnik, lično dekoriraj in pojej.