JAFFA TORTICA BREZ PEKE

Avtor/ica recepta

Neva Pančur

Sestavine

Domaćica cramble:
  • 1 skatla Domaćica extra choco pomaranča
  • 80g masla
  Krema:
  • 250ml stisnjenih pomaranč
  • pomarančna lupinica
  • 20g želatine
  • 250ml stepene smetane
  • 200g kisle smetane
  • aroma vanilije
  • 80g sladkorja
  Glazura:
  • 50 ml sladke smetane
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica medu
  • 100g dorina čokolade za kuhanje

Postopek

57

Kekse zdrobimo in na ognju stopimo maslo. Dno okroglega pekača s snemljivim obodom obložimo s papirjem za peko. V posodi zmešamo kekse in stopljeno maslo. Maso enakomerno razporedimo.

Lističe želatine namočimo v hladno vodo, da se zmehčajo. V kozico dodamo pomarančno lupinico, sok in sladkor. Zmes med mešanjem zavremo, potem pa kozico odstavimo in v vročo tekočino vmešamo ožete lističe želatine.

Sladko smetano skupaj z vanilijevo aromo stepemo do trdih vrhov. Zmešamo jo s kislo smetano, nato pa primešamo še mešanico pomarančnega soka in želatine. Pripravljeno kremo vlijemo v pekač. Torto za približno 2 uri shranimo v hladilnik, da se krema dobro ohladi in strdi.

Na koncu pripravimo čokoladno glazuro. V kozico vlijemo smetano in jo skupaj z medom in maslom segrejemo skoraj do vretja. Odstavimo in dodamo nasekljano čokolado. Počakamo eno minuto, nato pa dobro premešamo z lopatko, da dobimo gladko čokoladno zmes, ki jo malce ohladimo, potem pa jo polijemo po ohlajeni kremi. Čokoladno glazuro z nagibanjem pekača razporedimo po celotni površini. Torto pred serviranjem shranimo v hladilnik še za 60 minut.

Ko je torta pripravljena, jo previdno odstranimo iz pekača in postavimo na lep krožnik ali pladenj. Poljubno jo okrasimo s pomarančnimi rezinami, Domaćica keksi, narežemo na kose in postrežemo.