Biskvit (okrogli pekač premera 28 cm) :
Jajca ločimo. Beljake stepemo s ščepcem soli v trd sneg. Rumenjake, sladkor penasto umešamo z mešalnikom ter postopoma dodamo vodo, olje in nato po žlicah mešanico kakava, vinskega kamna in moke. V gladko zmes nežno z lopatko v mešamo beljakov sneg.
Maso za biskvit stresemo v tortni model in damo v ogreto pečico (170 °C) ter pečemo 30 minut. Po tem času z zobotrebcem preverimo, če je že pečeno ter po potrebi podaljšamo čas peke.
Bisvit ohladimo. Ohlajenega damo iz tortnega oboda in ga prerežemo, da dobimo dva približno enako debela biskvita.
Pomarančni mousse:
Smetano, maskarpone, sladkor in sol z mešalnikom mešamo, da se smetana stepe v čvrsto smetano. Počasi dolivamo pomarančni ter na koncu dodamo še želatino.
Tortni obod obložimo z acetatno folijo (lahko tudi alu folija). In položimo prvi biskvit, polijemo ga s polovico pomarančnega soka, ter naložimo polovico pomarančnega mousseja.
Nato ponovimo z drugim biskvitom. Ga polijemo s preostankom pomarančnega soka ter z drugo polovico pomarančnega mousseja.
Torto postavimo za vsaj dve uri na hladno, da se mousse strdi.
Čokoladni preliv:
Sladko smetano počasi segrevamo in ji tik pred vretjem dodamo nadrobljeno čokolado, maslo in nastrgano pomarančno lupino. Odstavimo iz ognja in mešamo, dokler ne dobimo gladek preliv.
Preliv nežno polijemo in razmažemo po površini torte.
Poljubno okrasimo torto in odstranimo obod in acetatno folijo.
Osvežujoča in okusna torta vas bo gotovo očarala.