PANAKOTA Z DOMAĆICO

Avtor/ica recepta

SARA PRISTOV

Sestavine

  • 150g poljubne čokolade
  Piškotna podlaga:
  • Domaćica piškoti
  • mleko za navlažitev
Panakota:
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 vrečka vanili sladkorja
  • sladkor
  • 3 lističe želatine
  • 250 ml stepene sladke smetane
  • 1 žlica vanilijeve paste (če nimamo lahko damo 1 vrečko vanili sladkorja)
Jagode:
  • 175g jagod
  • sladkor
  • žlica gustina

Postopek

154

1. Poljubne silikonske modelčke (jaz sem uporabila polkroge) po robovih namažemo s čokolado. Namažemo lahko v več plasteh (toliko, da porabimo čokolado. Modelčke postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi).

2. PANAKOTA: najprej namočimo želatino, da nabrekne (7-10 min). V kozico damo sladko smetano, sladkor po okusu, vanilin sladkor in zavremo. Ko zavre, odstavimo in primešamo želatino. Zmes ohladimo. Če se nam mudi, jo lahko na hitro ohladimo v ledeni kopeli. Stepemo smetano z vanilijevo pasto. Ko je zmes ohlajena, ji narahlo primešamo še stepeno sladko smetano.

3. JAGODE: Če imamo jagode zamrznjene, jih najprej speremo pod toplo vodo. Jagode narežemo na majhne koščke in damo v kozico z sladkorjem po okusu. Ko se jagode zmehčajo, jih še malo pretlačimo z vilico in jih v lončku dobro zmešamo z gustinom. Dobljeno zmes prilijemo k jagodam in na nizkem ognju kuhamo še 2 min. Če želimo, lahko namesto jagod uporabimo tudi drugi gozdni sadež (maline, borovnice, robide…).

4. Modelčke, ki smo jih namazali s čokolado, vzamemo iz hladilnika in do približno 2/3 modelčka napolnimo s panakoto. V sredino damo žlico jagod in damo v hladilnik za 3-6h, da se panakota ohladi.

5. Ko je panakota ohlajena, zdrobimo eno pest Domaćica piškotov (jaz sem uporabila Domaćica medenjake), in jih navlažimo z mlekom. Na panakoto skoraj do vrha nadevamo piškotno zmes.

6. Na koncu piškote še pokrijemo s stopljeno čokolado in damo v hladilnik, da se čokolada strdi. Panakoto damo iz modelčkov in poljubno okrasimo. Po želji lahko preden jih vzamemo iz modelčkov, modelček za 0,5 – 1h postavimo v zamrzovalnik.