POMARANČNA TORTA Z DOMAĆICO

Avtor/ica recepta

Ula Habijanič

Sestavine

Sestavine za pripravo biskvita:

  • 3 jajca
  • 140 g sladkorja
  • 120 ml olja
  • 120 ml mleka
  • 4 kapljice Vanilijevega ekstrakta
  • 130 g gladke moke
  • 20 g kakava v prahu Kraš
  • 2 g soda bikarbone
  • Pekač za torto, premer 16 cm
  • Mleko za navlažitev + pomarančni sladkor

Sestavine za pripravo pomarančne kreme:

  • 305 ml soka svežih pomaranč
  • 3 rumenjaki
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 30 g jedilnega škroba
  • 3 listi želatine
  • 150 ml sladke smetane
  • 6 extra choco pomarančnih keksov Domaćica (potrebuješ pri sestavljanju torte)

Sestavine za pripravo čokoladne kreme:

  • 55 g Jaffa čokolade Dorina
  • 140 ml sladke smetane
  • 1 list želatine
  • 5 extra choco pomaranča keksov Domaćica

Postopek

106

 

Postopek za pripravo biskvita:

  1. V mešalniku penasto umešamo jajca in sladkor.
  2. Zmanjšamo hitrost mešanja in počasi dodajamo olje, mleko in vanilijev ekstrakt.
  3. V drugi posodi presejemo in zmešamo moko, kakav v prahu in sodo bikarbono.
  4. V zmes z jajci z lopatko dodobra primešamo suhe sestavine, da dobimo enotno zmes, brez grudic.
  5. V segreti pečici pečemo na 160 °C približno 50 minut. Biskvit je pečen, ko na robu začne odstopati od pekača. Lahko pa tudi leseno palčko zapičimo v sredino testa in če je zobotrebec še vedno moker in se na njem nahajajo koščki testa, biskvit še ni pečen. V primeru, da pa je zobotrebec čist in suh, pa je biskvit pečen.

 

Postopek za pripravo pomarančne kreme:

  1. V posodi zmešamo rumenjake, sladkor v prahu, jedilni škrob in 8 žlic pomarančnega soka.
  2. Pomarančni sok segrevamo do vretja. Ko zavre, znižamo temperaturo in med stalim mešanjem z metlico vlijemo rumenjakovo maso.
  3. Kuhamo 6 minut, da se pomaranča krema zgosti in zmes ves čas previdno mešamo z metlico.
  4. Ko je krema kuhana, vanjo vmešamo želatino, ki smo jo pripravili po navodilih proizvajalca.
  5. Pomarančno kremo pokrijemo s prozorno folijo, tako, da se stika s kremo in jo damo za nekaj ur v hladilnik, da se ohladi in strdi.
  6. Stepemo sladko smetano.
  7. Ohlajeno pomarančno kremo stepemo, da postane kremasta. Na koncu z lopatko na rahlo primešamo še stepeno sladko smetano.

Postopek za pripravo čokoladne kreme:

  1. V parni kopeli stopimo čokolado in 35 ml sladke smetane.
  2. Ko je čokoladna zmes stopljena, vmešamo želatino, ki smo jo pripravili po navodilih proizvajalca.
  3. Čokoladno zmes ohladimo do mlačnega.
  4. Preostanek sladke smetane stepemo z mešalnikom.
  5. Čokoladni zmesi z lopatko na rahlo primešamo stepeno sladko smetano in sesekljane Domaćica kekse.

 

 

Postopek za sestavo tortice:

  1. Biskvit razrežemo na 4 enake dele.
  2. Okoli prve plasti biskvita dodamo acetatno folijo in biskvit malenkostno navlažimo z mlekom, v katerem smo raztopili pomarančni sladkor.
  3. Pomarančno kremo razdelimo na dva dela in prvi del kreme nanesemo na prvo plast biskvita. Po vrhu posujemo 3 sesekljane kekse Domaćica.
  4. Na vrh kreme dodamo drugo plast biskvita in jo navlažimo z mlekom.
  5. Prek biskvita namažemo čokoladno kremo.
  6. Na vrh kreme dodamo tretjo plast biskvita in jo navlažimo z mlekom.
  7. Prek biskvita namažemo drugi del pomarančne kreme in po vrhu posujemo 3 sesekljane kekse Domaćica.
  8. Nato na vrh kreme dodamo še zadnji biskvit in ga navlažimo z mlekom.
  9. Torto poljubno okrasimo s preostalimi keksi.

 

Pa dober tek! 😊