PRAVLJIČNA TEMNA DOMAĆICA POTICA

Avtor/ica recepta

Barbara Šabeder Jančič

Sestavine

Testo:
  • 300g moke Tip 500
  • 300g moke Tip 400
  • 10g suhega kvasa
  • 2dcl mlačnega mleka
  • 80g sladkorja
  • 60g masla
  • 2 jajci
  • ščep cimeta
  • ščep soli
  • 2 žlici ruma
  • 1 pomarančni sladkor
Nadev:
  • 200g "Tamna Domaćica" keksov
  • 200g "Extra Choco Domaćica" keksov
  • 30g stopljenega masla
  • 1dcl toplega mleka
  • 2 stepena beljaka

Postopek

93

300g ostre in 300g mehke moke presejemo v posodo in naredimo jamico v kateri si pripravimo “kvasec” iz suhega kvasa, mlačnega mleka in malo sladkorja. Medtem, ko kvasec vzhaja, si v drugi posodi pripravimo zmes ostalih sestavin (stopimo maslo, dodamo jajca, sladkor, rum, cimet, sol, pomarančni sladkor in vse skupaj dobro premešamo). Ko je kvasec v moki dobro vzhajan, pričnemo z gnetenjem testa. Postopoma v moko dolivamo prej pripravljeno tekočo zmes in gnetemo do gladke teksture testa (vsaj 10 minut).

Tako pripravljeno testo naj počiva pokrito s krpo in v toplem prostoru vsaj 30-45 minut, da naraste na dvojno velikost. Medtem pripravimo nadev iz Domaćica keksov. Nadev pripravimo tako, da zmeljemo 200g “Tamna Domaćica” keksov in 200g “Extra Choco Domaćica” keksov, stopimo 30g masla v 1dcl vročega mleka. Mleko in stopljeno maslo prelijemo po zamletih keksih in dobro premešamo. Posebej stepemo do trdega 2 beljaka s ščepom soli, ki ju nato počasi z lopatko vmešamo v nadev s keksi.

Ko sta testo (ki je že primerno vzhajano) in nadev pripravljena se lotimo priprave potice. Testo razvaljamo in ga nadevamo z Domaćica keksi nadevom, previdno zavijemo in položimo v vnaprej namaščem pekač. Potica se peče približno 45 minut v vnaprej segreti pečici na 170 stopinj. Pečeno potico pustimo, da se počasi ohladi, narežemo na kose in nato samo še uživamo v poeziji okusov “kraljice potice” v kombinaciji z Domaćica keksi.

Pa dober tek😊.