PRAZNIČNA DOMAĆICA ✨

Avtor/ica recepta

Lea Butkovič

Sestavine

BISKVIT:
  • 5 jajc
  • 50ml vroče vode
  • 3 žlice kakava
  • žlička cimeta
  POMARANČNI ŽELE:
  • nastrgana lupinica ene pimaranče
  • 3dl sveže stisnjenega pomarančnega soka
  • žlica sladkorja
  • 3 lističi želatine
  POMARANČNA KREMA:
  • 250g mascarpone sira
  • 300g grškega jogurta
  • pol žličke cimeta
  • 6 listov želatine
  • 1dl pomarančnega želeja (ostanek)
  • 4 žlice sladkorja (po okusu)
  DOMAĆICA KREMA:
  • 300g Dorina čokolada temna
  • 150g zmleti keksi Domaćica
  • 2 vrečki želatina fix
  • 750ml sladka smetana
  • sladkor po okusu
  ČOKOLADNI GANACHE:
  • 250g mascarpone sira
  • 150g temna čokolada Dorina
  • 50g zmleti keksi Domaćica
 

Postopek

2163

1. Biskvit:

  • Ločimo rumenjake in beljake. Beljake stepemo s polovico sladkorja v sneg, rumenjake pa z drugo polovico sladkorja in vročo vodo v penasto zmes. Nato rumenjake vlijemo v beljakov sneg in premešamo. V zmes presejemo še suhe sestavine in še enkrat premešamo. Testo vlijemo v tortni model (premera cca. 16 cm) in pečemo približno 35 min. pri 180 stopinjah.

2. Pomarančni žele:

  • Želatino namočimo v hladni vodi. V posodo damo pomarančno lupinico, sok in sladkor ter segrevamo na šibkem ognju. Ko se sladkor raztopi, odstavimo z ognja in dodamo ožete lističe želatine. Mešamo, da se stopijo. Sok vlijemo v model (manjši od tortnega modela, npr. premer 13 cm) približno centimeter visoko in ga damo v skrinjo. Pribl. 1dl soka si shranimo, saj ga bomo uporabili za pomarančno kremo.

3. Pomarančna krema:

  • Želatino namočimo v hladni vodi. V posodi stepemo vse sestavine: mascarpone, grški jogurt, cimet, sladkor in preostalo mešanico za pomarančni žele, 1dl, kateri je prej ostal. Ožamemo želatino in jo damo v drugo posodo. Odvzamemo žlico kreme, jo zmešamo z želatino in segrejemo, da se želatina stopi (ne sme zavreti). Nato zmes z želatino vmešamo v kremo.

 

4. Domaćica krema:

  • Sladko smetano segrej skoraj do vretja, nakar jo prelij čez mleto čokolado in mlete kekse Domaćica. Dobljeno zmes dobro ohladi, nakar jo ob dodajanju želatine FIX električno zmešaš. Krema se med mešanjem ne strdi, temveč le malo zgosti.

Biskvir razrežeš na tri enake dele in ga napojiš s pomarančnim sokom, nato plasti po želji razporejaš, vmes dodaš pomarančni žele in plast zmletih Domaćica keksov. Torta je primerna za obod 16cm. Torta je sestavljena dvojno, plasti se dvakrat ponovijo.

Torto poljubno okrasiš. Za dekoracijo lahko porabiš, kremo Domaćica, ki ti ostane in narediš mini Domaćica lučke in Domaćica kroglice.

Približujejo se prazniki, 🎅🏼 preživi jih v krogu z najbližjimi in ob kosu dobre sladice! ✨🍰🥂