PRAZNIČNA TORTA DOMAĆICA

Avtor/ica recepta

Sandra Vaupotič

Sestavine

Domaćica disk:
  • 200 g Domaćice extra choco pomaranča
  • 40 g sladkorja
  • 400 ml pomarančnega soka
  • Pomarančna lupinica
  • 25 g želatine v prahu
Biskvit: 
  • 4 beljaki
  • 120 g sladkorja
  • Ščep soli
  • 3 jajca
  • 160 g sladkorja
  • 1 čajna žlička vanilijeve arome
  • 160 g grobo narezane Domaćice original
Krema:
  • 4 rumenjaki
  • 120 g sladkorja
  • 80 g Dorina mlečne čokolade
  • 400 g kremnega sira
  • 10 g želatine v prahu
  • 60 g praženih, mletih bučnih semen
  • 130 g mlete Domačice original
  • Nožev vrh mletega pimeta
  • 1/2 čajne žličke mletega kardamona
  • 500 ml sladke smetane
Glazura:
  • 120 ml sladke smetane
  • 100 g Dorina jaffa čokolade
Za navlažitev biskvita:
  • 3 jedilne žlice ruma
  • 3 jedilne žlice vode
Dekoracija:
  • Domaćica original
  • Domaćica extra choco pomaranča.
 

Postopek

2312

Domaćica disk:

Pri tej torti prvo naredimo Domaćicin disk. Želatino pripravimo kot piše na navodilu. Pomarančni sok segrejemo s sladkorjem, odstavimo in vmešamo pripravljeno želatino. Ne segrevamo več. V to vmešamo mleto Domaćico in pomarančno lupinico. Na začetku je masa tekoča, zato pustimo da se ohladi oziroma ko vidimo da se prične strjevati, jo vlijemo v pripravljen tortni obroč (nastavljiv obroč) velikosti 16 cm. Postavimo v zmrzovalnik.

Biskvit:

Beljake stepemo s soljo 1 minuto, nato jim postopoma dodamo sladkor, stepamo še približno 3 minute. K stepenim beljakom dodamo jajce po jajce in stepamo še nekaj minut. Dodamo vanilijevo aromo in presejano moko, premešamo. Na koncu ročno vmešamo grobo narezano Domaćico original.

Biskvitno maso porazdelimo po pripravljenem pekaču, sama sem uporabila nastavljiv obroc velikosti 20 cm.

Pečemo na 180 stopinj, približno 20 minut.

Biskvit ohladimo in prerežemo na polovico (vodoravno).

Krema:

Želatino pripravimo po navodilu.

Na vodni kopeli skuhamo rumenjake s sladkorjem do gostega. V skuhano, toplo rumenjakovo maso damo mlečno čokolado in jo mešamo tako dolgo da se čokolada stopi. Masa postane zaradi čokolade bolj čvrsta! Rumenjakovo maso s čokolado stepemo in ji dodamo kremni sir, premešamo. Pazimo, da nam na dnu posode ne ostane rumenjakova masa s čokolado.

Želatino segrejemo. Od rumenjakove mase s čokolado in kremnim sirom odvzamemo 4 žlice kreme in jo vmešamo v segreto želatino. Nato to želatinasto maso vmešamo v preostalo kremo.

Sedaj pa še vmešamo mleto Domaćico original, mleta bučna semena, pimet in kardamon.

Sladko smetano stepemo in ji vmešamo (najboljše ročno) zgornjo kremo.

Če bomo torto okrasili s kremo, ji odvzamemo nekaj žlic kreme in jo shranimo.

Zlaganje torte:

Domaćicin disk vzamemo iz zmrzovalnika, počakajmo nekaj minut, nato previdno odstranimo obroč.

Prvi biskvit postavimo na servirni pladenj. Okrog biskvita namestimo tortni obroč in v notranjost obroča acetatno folijo. Biskvit navlažimo z mešanico ruma in vode. Biskvit premažemo s polovico kreme. Na sredino kreme položimo Domaćicin disk. Na rob diska in po vrhu nabrizgamo/namažemo preostalo kremo. Na kremo položimo drug biskvit in ga navlažimo.

Torto postavimo preko noči v hladilnik.

Naslednji dan odstranimo obroč in acetatno folijo.

Pripravimo glazuro:

sladko smetano segrejemo in v njej raztopimo čokolado. Ko se rahlo ohladi, jo prelijemo čez torto in poravnamo z lopatko.

Po vrhu nabrizgamo kremo, ki smo jo shranili in jo okrasimo s keksi Domaćica original in Domaćica extra choco pomaranča.