PREOBRAZBA DOMAĆICE

Avtor/ica recepta

Romana Koščak

Sestavine

TESTO ŠTRUKLJA:
  • 200 g moke
  • ščep soli
  • žlička kisa
  • žlica olja
  • 5g sladkorja
  • 1,5 dl vode
  NADEV ŠTRUKLJA:
  • 250 g piškotov Domaćica original
  • 150 g maskarpone sira
  • 1 jajce
  • 1dl sladke smetane
  • 50 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
POSIP:
  • žlica masla
  • 100 g piškotov Domaćica original
HRUSTAVČEK:
  • 0,5 dl vode
  • 2x 100 g sladkorja
  • 2 beljaka
  • 1 vanilin sladkor
  • 3 žličke limoninega soka
  • 200 g piškotov Domaćica malina
ŽLIČNIK:
  • 200 g piškotov Domaćica original
  • 4 beljaki
  • 200 g sladkorja
  • 1 dl vode
PIRE:
  • 100 g malin
OMAKA:
  • 200 g čokolade Dorina Domaćica temna
  • 2 dl smetane
DODATKI:
  • listki melise
  • malina 

Postopek

366

Sladica je preplet tako hrustljavega in kremnega dela kot tudi kombinacija sladko kislega. Zato je sestavljena iz več elementov, ki jih na krožnik postavimo kot kaže slika. Lahko pa si naredite popolnoma svojo prezentacijo.

Spodaj so zapisani postopki priprave za posamezne elemente. Pri tem dodamo še nekaj užitnih lističev melise in kakšno svežo malino.

TESTO ŠTRUKLJA:

Moko presejemo ter dodamo sol in sladkor. Premešamo in dodamo kis, olje in vodo. Vse skupaj zamesimo v testo, ki naj 30 min počiva.

Med tem pripravimo nadev.

Piškote grobo zmeljemo in jih zmešamo z ostalimi sestavinami nadeva.

Testo na tanko razvaljamo in namažemo z nadevom. Previdno ga zrolamo v štrukelj, ki ga zavijemo v pomokano krpo za štruklje. Štrukelj kuhamo cca. 30 minut v vreli vodi.

Ko je kuhan, ga odvijemo ter premažemo s stopljenim maslom in ga povaljamo v piškotnih drobtinah, ki jih pripravimo iz piškotov Domaćica original.

HRUSTAVČKI:

Hrustavčke pripravimo iz piškotov Domaćica malina, ki jih najprej dobro zmeljemo v piškotne drobtine. Posebej v posodo damo beljake, 100 g sladkorja in vanilin sladkor ter damo na počasno miksanje. Med tem v posodi zavremo vodo in 100 g sladkorja. Počakamo, da doseže 116 stopinj oz. da nastane sladkorni sirup, ki ga počasi med miksanjem vlijemo k beljakom. Maso miksamo še cca. 5 minut in med tem dodamo še limonin sok. Nato z lopatko ročno vmešamo 150 g piškotnih drobtin (50 g jih pustimo za posip). Z maso na peki papirju natanko oblikujemo hrustavčke, ki jih posujemo s preostankom drobtin. Nato jih cca. 3 ure sušimo v pečici na 80 stopinj. Ko so suhi, so krhki, zato potrebujejo nežne roke 😀.

ŽLIČNIK:

Najprej pripravimo drobljenec iz piškotov Domaćica original. Nato pripravimo italijansko meringo. Beljake počasi pričnemo miksati, med tem pa iz vode in sladkorja pripravimo sladkorni sirup. Ko voda s sladkorjem doseže 116 stopinj oz. če nimate termometra, lahko z vilico preverite ali se naredijo sladkorne nitke. Sirup med miksanjem počasi vlivamo v beljake, ki so bili vsaj delno zmiksani. Meringo mešamo še cca. 8 minut, da se malo ohladi. Nato ročno vmešamo piškotni drobljenec, če pa želimo bolj čokoladno obarvan žličnik, pa drobljenec vmešamo z robotom/mešalnikom. Za konec z žlicama oblikujemo žličnik.

PIRE:

Maline zmiksamo in precedimo, da dobimo gladek pire.

ČOKOLADNA OMAKA:

Smetano segrevamo do vretja (pazimo, da ne zavre) in jo še vročo prelijemo čez koščke temne čokolade Dorina Domaćica. Počakamo cca. 2 minuti in nato premešamo v enotno zmes.