ROZIKA S ČOKOLADO, MALINO, KOKOSOM IN LEŠNIKI

Avtor/ica recepta

Alenka Kastelic

Sestavine

BISKVIT 1 IN 3

  • 4 jajca
  • 280 g sladkorja v prahu
  • 280 ml mleka
  • 120 ml olja
  • 280 g moke
  • 3 žlice kakava v prahu
  • pecilni prašek

BISKVIT 2

  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 60 g kokosove moke
  • 60 g mletih orehov
  • nadrobljeni Domaćica keksi kokos

1 PLAST KREM (malinova marmelada, ganache bele čokolade z nadrobljenimi Domaćica keksi malina in belimi čokoladnimi crispyji, ruby čokolada, maline, kokosova krema)

  • malinova marmelada
  • 250 g sladke smetane
  • 500 g bele čokolade
  • nadrobljeni Domaćica keksi malina
  • beli čokoladni crispy
  • 3 pesti ruby čokolade
  • 750 g zmrznjenih malin
  • 3 žlice sladkorja
  • 1,5 vrečke mlete želatine
  • 500 g mascarpone
  • nadrobljeni Domaćica keksi kokos
  • 3 žlice kokosovega namaza Lino
  • 250 ml sladke smetane

DRUGA PLAST KREM (čokoladni mousse, v čokolado potopljeni nadrobljeni Domaćica keksi lešnik, lešnikova krema)

  • 300 g mlečne čokolade
  • 75 ml mleka
  • 325 ml sladke smetane
  • 1 vrečka mlete želatine
  • nalomljeni Domaćica keksi lešnik
  • dve pesti temne čokolade
  • 200 g lešnikovega namaza
  • 150 ml sladke smetane

OKRASITEV

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml sladke smetane
  • 80 g sladkorja v prahu
  • vanilijeva pasta
  • nalomljeni Domaćica keksi original
  • pest ruby čokolade
  • 100 ml sladke smetane
  • 200 g temne čokolade
  • mleti Domaćica keksi extra choco
  • mleti Domaćica keksi original
  • dodatki za okrasitev (cvetje, zelenje, maline, keksi…)

 

Postopek

2868

BISKVIT 1 IN 3
Jajca s sladkorjem z mešalnikom na najvišji hitrosti stepaš 15 minut, da se volumen zelo poveča. Nato olje in mleko z lopatico vmešaš v stepena jajca. Moko, kakav in pecilni prašek preseješ in nežno vmešaš v maso. Tortni model premera 26 cm na dnu obložiš s papirjem za peko, dodaš maso in daš v pečico na 180°C ventilacije za 45 minut. Če je biskvit pečen preveri z zobotrebcem. Ko se ohladi ga po višini prerežeš na polovico.

BISKVIT 2
Rumenjake s polovico sladkorja stepaš do svetlo rumene puhaste mase. V drugi posodi stepeš beljake do mehurčkov, dodaš sladkor in stepeš do snega. V rumenjake z lopatico vmešaš kokosovo moko, mlete orehe in nadrobljene keksi. Na koncu vmešaš sneg, daš v pekač za torto premera 26 cm in pečeš 25 minut na 180°C.

1 PLAST KREM (malinova marmelada, ganache bele čokolade z nadrobljenimi Domaćica keksi malina in belimi čokoladnimi crispyji, ruby čokolada, maline, kokosova krema)
Čokoladni biskvit daš v nastavljiv obroč okrog katerega namestiš acetatno folijo. Biskvit navlažiš z vodo in ga premažeš z malinovo marmelado.
Pripraviš ganache bele čokolade. Sladko smetano segreješ skoraj do vretja in jo preliješ čez belo čokolado. Počakaš 30 sekund, potem pa začneš počasi mešati, da dobiš svileno kremo. Daš jo v hladilnik, da se čokolada začne trditi, da dobiš gosto teksturo. Takrat ga naneseš na torto. V ganache potopiš nadrobljene Domaćica kekse malina in bele čokoladne crispyje. Daš v hladilnik.Nad soparo stopiš ruby čokolado. Ko je stopljena počakaš, da se nekoliko ohladi, nato jo poliješ po ohlajenem ganacheju in lepo poravnaš. Torto daš v hladilnik.
Maline daš počasi greti v posodo na štedilnik. Ko so že lepo segrete, da same razpadejo, dodaš sladkor in pripraviš želatino po navodilih. Vmešaš v maline in daš hladit. Ko so že nekoliko bolj hladne, jih dodaš na strjeno plast ruby čokolade. Daš v hladilnik, da se lepo shladijo.
Sedaj se lotiš priprave kokosove kreme. V posodo daš mascarpone, kokosov namaz in nadrobljene kekse kokos in dobro premešaš. V drugi posodi stepeš sladko smetano. Nato jo vmešaš v prvo maso. Naneseš jo na strjeno plast malin.
Sledi kokosov biskvit, ki ga nekoliko navlažiš z vodo.

DRUGA PLAST KREM (čokoladni mousse, v čokolado potopljeni nadrobljeni Domaćica keksi lešnik, lešnikova krema)
Čokolado in mleko v posodi segreješ na štedilniku, da se čokolada stopi. Dobro premešaj, da nastane enotna svilnata tekstura. Namočiš želatino in jo segreješ z žlico sladke smetane. Ostalo sladko smetano v drugi posodi stepeš. Smetano vmešaš v ohlajeno stopljeno čokolado. Vmešaš še nekoliko ohlajeno stopljeno želatino. Kremo naneseš na kokosov biskvit.
Čas za pripravo v čokolado potopljenih nalomljenih Domaćica keksov lešnik. Kekse nalomiš. Velik pekač daš v skrinjo da se ohladi. V posodi nad soparo stopiš temno čokolado. Na ohlajen pekač daš peki papir. Sedaj v stopljeno čokolado daš nalomljene kekse da se dobro oblijejo s čokolado. Prestaviš jih na ohlajen pekač in razporediš, da so koščki keksov čim bolj posamično (bolj kot bodo koščki vsak posebej, manj težav bo pri rezanju torte). Čokolada se bo na mrzlem pekaču hitro nazaj ohladila. Postaviš v skrinjo le za toliko, da se čokolado dobro strdi. Sedaj te kekse položiš na vrhu kokosove kreme.
Pripraviš še lešnikovo kremo. Sladko smetano stepeš in jo vmešaš v lešnikov namaz. Naneseš na v čokolado pomočene kekse. Sledi le še zadnja plast čokoladnega biskvita, ki ga nežno namočiš z vodo. Torto pusti čez noč v hladilniku. Nato odstrani obroč in acetatno folijo in na vrsti je še zaključek.


OKRASITEV

Mascarpone, sladko smetano, sladkor v prahu in eno žličko vanilijeve paste z mešalnikom zmiksaš do gostega. S to kremo obmaži torto. Na spodnji obod torte na še mehko kremo prilepiš nalomljene kekse. Torto daš v hladilnik, da se dobro ohladi. Nad soparo stopi ruby čokolado. Prestaviš jo v vrečko, kateri odrežeš en rob in narediš dripping. Pripraviš ganache temne čokolade tako da segreješ skoraj do vretja sladko smetano, ki jo preliješ preko temne čokolade. Po 30 sekundah jo začneš mešati, da se vsa čokolada stopi. Počakaš da se ohladi in nabrizgaš čokoladne »kupčke«.  Domaćica keksi extra choco in original posebej zmelješ in z njimi posuješ po vrhu torte. Dodaš še zadnje detajle (cvetje, zelenje, maline, keksi) in torta je nared.

Za bolj natančna navodila in postopek me lahko spremljate na IG @alenkakastelceva