TEMNA PITA DOMAĆICA

Avtor/ica recepta

Jasna Klemenčič

Sestavine

Piškotno dno:
  • škatla piškotov Domaćica Tamna (7 jih odvzemi za nadev)
  • 85 g masla
Čokoladni ganache:
  • 400 ml sladke smetane
  • 15 g masla
  • 1 žlica ruma
  • 350 g jedilne čokolade Dorina
  • 7-8 narezanih piškotov Domaćica Tamna
Piškotna dekoracija Domaćica:
  • 200 g moke
  • 100 g masla
  • 1 jajce
  • 75 g sladkorja
  • Polovica pecilnega praška
  • 50 g kakava v prahu Kraš

Postopek

685

Zdrobiš kekse Domaćica Tamna. Maslo stopiš in ga primešaš drobtinam piškotov. Pekač v obliki srca (ali kvadraten ali okrogel) obložiš s papirjem za peko. Nadevaš mešanico tako, da pokriješ dno, če je kaj ostane, pa še robove kakšen centimeter visoko. Postaviš v hladilnik.

Za čokoladni ganache razlomiš čokolado Dorina. V kozici segreješ sladko smetano skupaj z maslom in rumom skoraj do vretja. Nato z mešanico preliješ čokolado, da se stopi. Mešaš z metlico, da grudice izginejo. Na koncu vmešaš še narezane kekse Domaćica Tamna. Zliješ na piškotno dno in daš vse skupaj v hladilnik vsaj za 4 ure, da se strdi.

Medtem lahko pripraviš dekoracijo. Vse sestavine zgneteš v testo. Na papir za peko v velikosti pekača prerišeš vzorec Domaćica keksa. Iz testa oblikuješ tanke trakove in jih polagaš na papir, da dobiš vzorec. Trakovi morajo biti čim tanjši, ker med peko narastejo. Pečeš jih 10 minut na 180 stopinjah C. Na koncu jih naložiš na pito tako, da dobiš vzorec, kot je na sliki.

Testa ti bo verjetno nekaj ostalo, zato lahko narediš še piškote. Preprosto jih oblikuj v kroglice in peci prav tako 10 minut na 180 stopinjah C.

Uživaj v peki in sladici!