VZAM’ EN KOS

Avtor/ica recepta

Eva Petauer

Sestavine

Čokoladni biskvit:

  •          8 jajc,
  •         120 g sladkorja,
  •         180 g moke,
  •          25 g kakava,
  •          60 g olja.

 Biskvitno dno s keksi:

  •          50 g masla,
  •          210 g Dorina jedilne čokolade,
  •         90 g sladke smetane,
  •          80 g temnih Domaćica keksov.

Tortni nadevi:

  •      čokoladni namaz,
  •          220 g Extra Choco Domaćice,
  •          1 banana.

Mousse temne čokolade:

  •          220 ml sladke smetane,
  •          100 g Dorina jedilne čokolade,
  •          2 lističa želatine.

Mandljev posip in čokoladni preliv z Domaćica keksi:

  •          35 g mletih Domaćica keksov,
  •          40 g mletih mandljev,
  •          40 g Dorina jedilne čokolade,
  •          40 g sladke smetane.

Mousse mlečne čokolade:

  •          220 ml sladke smetane,
  •          140 g Dorina mlečne čokolade,
  •          2 lističa želatine,
  •          50 g čokolade Domaćica Dorina.

Arašidov posip in preliv mlečne čokolade z Domaćica keksi:

  •          35 g mletih Domaćica keksov,
  •          40 g mletih arašidov,
  •          65 g mlečne čokolade Dorina,
  •          50 g smetane.

Karamelna krema:

  •          50 g sladkorja,
  •          25 g sladke smetane,
  •          13 g masla,
  • 200 ml sladke smetane,
  •          3 lističi želatine.

Okrasitev:

  •          original Domaćica keksi,
  •          temni Domaćica keksi,
  •          mandlji,
  •          arašidi.
   

Postopek

16907

Recept je napisan za torto premera 23 cm.

1. V posodi penasto stepemo jajca in jim dodamo sladkor. Ko zmes naraste in je spenjena, dodamo olje. Zmesi postopoma dodamo še presejana kakav in moko ter narahlo premešamo. Pečico segrejemo na 180  ̊C. Namastimo pekač za biskvit, vanj postrgamo testo in spečemo. Pečemo približno 30 minut. Če biskvit v tem času še ni pečen, čas pečenja ustrezno podaljšamo.

2. Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in zmeljemo. Prav tako zmeljemo kekse. V kozici segrejemo sladko smetano, ji dodamo sesekljano čokolado in mešamo dokler ne dobimo gladke enotne zmesi. Stopimo tudi maslo ga skupaj s čokolado in smetano dodamo v zmlet biskvit in kekse ter premešamo. Pripravimo si tortni model in s pomočjo kozarca biskvit nanesemo po straneh in spodnjem delu tortnega modela višine 7 cm. Pazimo, da je biskvit ob robovih in spodnjem delu dobro sprijet, da med rezanjem torte ne bo razpadel.

3. Sledi priprava tortnih nadevov. Najprej po spodnjem robu namažemo čokoladni namaz. Po premazu potresemo zmlete Domaćica kekse. Ne porabimo vseh, saj jih bomo v nadaljevanju dvakrat še potrebovali. Na kolobarje narežemo banano in jo porazdelimo po torti.

4. Pripravimo mousse temne čokolade. Najprej za 5 do 10 min v hladno vodo namočimo lističe želatine. Nato v kozici segrejemo 50 ml sladke smetane in ji dodamo sesekljano čokolado ter premešamo. Dodamo lističa želatine in mešamo, dokler se lističa ne raztopita. V posodi stepemo preostalo količino sladke smetane v katero primešamo rahlo ohlajeno čokolado. Čokoladni mousse vlijemo na torto. Po vrhu po robovih potresemo zmlete Domaćica kekse, notranji krog pa napolnimo z zmletimi mandlji. Nato v kozici segrejemo smetano in ji dodamo sesekljano čokolado ter premešamo. Počakamo, da se malo ohladi, nato pa jo s pomočjo dresirne vrečke nanesemo na plast lešnikov in Domačica piškotov. Torto damo v hladilnik, da se mousse strdi.

5. Moussa mlečne čokolade se lotimo podobno kot moussa temne čokolade. Najprej v vodo za 5 do 10 minut namočimo lističa želatine. V kozici segrejemo sladko smetano in ji dodamo sesekljano čokolado ter premešamo. Dodamo še lista želatine, premešamo in počakamo, da se malo ohladi. V tem času stepemo sladko smetano in ji nato dodamo čokolado ter premešamo, dodamo še na koščke narezano čokolado in vlijemo na torto. Na mousse mlečne čokolade nadevamo na koščke narezane kekse Domaćica. V kozici segrejemo sladko smetano, dodamo na koščke narezano mlečno čokolado. Premešamo in s pomočjo dresirne vrečke čokolado nanesemo na torto. Po moussu po robovih potresemo Domaćica kekse, v notranjosti pa potrosimo zmlete arašide. Torto postavimo v hladilnik, da se ohladi.

6. Lotimo se priprave karamelne kreme. V hladno vodo namočimo 3 lističe želatine. Nato pripravimo karamelo. V kozico stresemo sladkor in ga segrevamo, dokler ne postane tekoč. Nato v utekočinjen sladkor vlijemo sladko smetano in dodamo na koščke narezano maslo ter mešamo, da dobimo gladko tekočo zmes, karamelo. Karameli dodamo še želatino in premešamo. Stepemo sladko smetano in ji primešamo rahlo ohlajeno karamelo. Kremo vlijemo na torto in damo torto v hladilnik, da se krema strdi.

7. Sedaj moramo torto še samo okrasiti. Po robovih torte naložimo mandlje, arašide in narezane koščke keksov Domaćica. Odstranimo tortni obod in torto razrežemo.

Vzam’ en kos!