ZIMSKA PRAVLJICA Z DOMAĆICO

Avtor/ica recepta

Valentina Pirh

Sestavine

BISKVIT:
  • 150g moke
  • 10g škroba
  • 6g pecilnega praška
  • 2g sode bikarbone
  • 3g soli
  • 2 jajci
  • 130g sladkorja
  • 140ml olja
  • 140ml vode
  • žlička cimeta
  • 12 nasekljanih piškotov domačica - medenjaki
  KREMA 1:
  • 125g mascarpone
  • 125ml sladke smetane
  • 10 nasekljanih piškotov domačica - medenjaki
  • 1,5 lista želatine
  • sladkor v prahu
    KREMA 2:
  • 125g mascarpone
  • 125ml sladke smetane
  • 1 božični jogurt
  • 1,5 lista želatine
  • sladkor v prahu
  KARAMELA:
  • 200g sladkorja
  • 60g masla
  • 170g sladke smetane sobne temperature
    KARAMELIZIRANA JABOLKA:
  • 1 jabolko
  • karamela
  • drobljeni karamelizirani lešniki
  • Sestavine so za 5 mini tortic
 

Postopek

112

BISKVIT

Posebaj zmešamo suhe in mokre sestavine ter nato suhe dodamo mokrim. Maso vlijemo v pekač  in pečemo približno 10-15 min na 180 stopinjah. Ko se biskvit ohladi z modelom za mini okrogle torice iz njega izrežemo več manjših biskvitkov.

 

KARAMELA

Sladkor segrevamo dokler se popolnoma ne stopi in dobi lepe rjavkaste barve. Dodamo na konce narezano maslo in smetano sobne temperature ter mešamo še toliko časa, dokler se sestavine ne povežejo.

 

KARAMELIZIRANA JABOLKA

Jabolko narežemo na manjše kocke, jih damo v ponvico ter dodamo nekaj žlic že prehodno kuhane karamele. Mešamo na manjšem ognju toliko časa, da se jabolka rahlo razpustijo. Ohladimo.

 

KREMA 1

V posodi zmešamo nasekljane piškote in mascarpone. V drugi posodi stepemo smetano. Liste želatine namočimo v hladno vodo, ko nabreknejo pa jih ožamemo in jih na rahlem ognju stopimo. Dodamo jih mascarponeju. Na koncu s spatulo vmešamo še smetano.

 

KREMA 2

V posodi zmešamo jogurt in mascarpone. V drugi posodi stepemo smetano. Liste želatine namočimo v hladno vodo, ko nabreknejo pa jih ožamemo in jih na rahlem ognju stopimo. Dodamo jih mascarponeju. Na koncu s spatulo vmešamo še smetano.

 

SESTAVLJANJE MONOPORCIJSKE TORTICE

V obod namestimo acetatno folijo. Položimo prvo plast biskvita, jo navlažimo z nekaj mleka in čeznjo namažemo plast karamele ter posujemo nekaj karameliziranih lešnikov. Nadevamo prvo kremo. Nanjo položimo naslednji biskvitek ter ga zopet navlažimo ter dodamo karamelo z lešniki. Sledi druga krema, čeznjo pa dodamo še zvrhano žlico karameliziranih jabolk. Dodamo še zadnji biskvitek ter okrasimo po navdihu.

– Naj vas božični okusi ob družbi Domaćice popeljejo v čarobne praznike. –