ZLATA GA. DOMAĆICA

Avtor/ica recepta

Kanija Muratović

Sestavine

Domačicin biskvit:
  • 3 M jajca
  • 30 g rjavega sladkorja Muscavo
  • 130 g sladkorja
  • 75 ml močne kave
  • 80 ml mleka
  • 190 ml rastlinskega olja
  • 150 g moke
  • 60 g mletih Domaćica piškotov
  • 25 g KRAŠ kakava
  • 9 g sode bikarbone,
  • ščep soli
  Domačicina krema:
  • 250 g mascarpone sire
  • 150 g kondenziranega mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • 150 g drobljenih Domaćica piškotov
  Temna krema:
  • 150 g mascarpone sira
  • 120 ml sladke smetane
  • 60 g Dorina Domaćica čokolade
  • 60 g čokoladno-lešnikovega namaza,
  • 7 zajetih žlic močne kave,
  • žlička instant želatine.
  Čokoladni ganache:
  • 100 g čokolade,
  • 100 ml sladke smetane
  Zlati premaz (po želji) = švicarska maslena krema:
  • 3 beljaki
  • 150 g sladkorja
  • 250 g masla
 

Postopek

349

1. Lotimo se biskvita:

jajca s sladkorjem penasto umešamo (10 min), dodamo olje in mleko ter na nizki hitrosti mešamo še kakšno minuto. V ločeni posodi homogeniziramo suhe sestavine tj., presejano moko in kakav, mlete piškote, sodo bikarbono in sol. Suhe sestavine dodamo k mokrim in nežno premešamo. Namastimo pekač premera 18 cm, vlijemo maso in pečemo 50 min na 175°C. Ko se biskvit ohladi, ga narežemo na centimeter debele plasti. Biskvit bomo namakali s sladkano belo kavo.

2. Domačicina krema:

Mascarpone mešamo do mehkega, dodamo mu kondenzirano mleko in drobljene Domačica piškote. Na koncu na rahlo z lopatko vmešamo stepeno sladko smetano. Ta naj bo stepena do mehkih vrhov, nikakor ne sme biti stepena preveč! Kremo prenesemo v dresirno vrečko in pustimo počivati v hladilniku za kakšno urco, da piškoti nekoliko vpijejo in posledično strdijo kremo.

3. Temna krema:

Mascarpone mešamo do mehkega, dodamo mu stopljeno Dorina čokolado, čokoladno lešnikov namaz, kavo in želatino. Na zadnje dodamo sladko smetano, pazimo da je stepena do mehkih vrhov. Kremo prenesemo v dresirno vrečko in pustimo počivat v hladilniku.

4. Švicarska maslena krema:

beljake skupaj s sladkorjem segrevamo nad parno kopeljo do 72°C oziroma dokler med prsti ni čutiti zrnc sladkorja. Jajčno-sladkorno mešanico prenesemo v kuhinjskega robota in na najvišji hitrosti mešamo do mehkih vrhov nastale meringe. Če je posoda še topla jo postavimo v hladilnik. Ko je meringa poplnoma ohlajena pričnemo z dodajanjem masla sobne temperature. Dodajamo ga po koščkih, počasi. Kremo mešamo na najvišji hitrosti dokler ta ne bo puhasta (cca 10 min).

 

SESTAVLJANJE TORTE *:

biskvit, 1/2 domačicine kreme, 1/2 čokoladnega ganacha (v kremi oblikujemo jamico in vanjo damo čokoladni ganache. Jamico naredimo, ker je ganache tekoč in nam lahko v nasprotnem izteče ven), biskvit, temna krema, drobljeni piškoti, biskvit, 2/2 domačicine kreme, 2/2 čokoladnega ganacha, biskvit.

*torto sestavljamo v acetatno folijo ali v snemljiv obod visok 12 cm.

Torto čez noč postavimo v hladilnik in po želji okrasimo, jaz sem jo kar s švicarsko masleno kremo, Domačica piškoti, vrtnicam in zlatimi lističi.

 

Veselo peko ti želim 🙂